Kako pretvoriti stare tvrde diskove u jednu veliku jedinicu za pohranu podataka u operativnom sustavu Windows — A kako...?
A kako...?: Kako pretvoriti stare tvrde diskove u jednu veliku jedinicu za pohranu podataka u operativnom sustavu Windows

Kako pretvoriti stare tvrde diskove u jednu veliku jedinicu za pohranu podataka u operativnom sustavu Windows

 

Izvor: by Ed Rhee, CNET-how to

clip_image002Vaši stari tvrdi diskovi još uvijek mogu biti korisni. Pokazati ćemo vam kako ih možete kombinirati i od njih načiniti jednu veliku jedinicu za pohranu podataka u operativnom sustavu Windows.

 

    (Credit: Ed Rhee)

Nemate novaca za disk od 1TB, ali imate dva diska od 500GB koji vam stoje neiskorišteni? Windows ih može kombinirati.

Ta funkcija u Windows XP/Vista/7 se naziva „spanning“ (spajanje ili uparivanje), i može korisnima učiniti stare diskove manjih kapaciteta. Evo kako kreairati „uparenu“ jedinicu:

1

Uđite u Start izbornik, zatim klinite na Run... i upišite „diskmgmt.msc“ i pritisnite Enter. To će pokrenuti Windows Disk Managment alat koji služi za upravljanje radom tvrdih diskova. Pobrinite se da su diskovi koje želite kombinirati neformatirani i ne sadrže nikakve particije. U našem primjeru kombinirati ćemo Disk 1 (298.09GB) i Disk 3 (186.31GB).

clip_image004(Credit: Screenshot by Ed Rhee)

2

Kliknite desnom tipkom miša na jedan od diskova koje želite kombinirati, i odaberite opciju New Spanned Volume.

clip_image006

(Credit: Screenshot by Ed Rhee)

3

Kada se pojavi New Spanned Volume čarobnjak, stisnite Next, zatim dodajte disk (ili diskove) koje želite kombinirati disku koji je već selektiran.

clip_image008

(Credit: Screenshot by Ed Rhee)

4

Slijedite upute na ekranu dok ne završite rad s čarobnjakom, što uključuje selektiranje slova novog diska za pohranu (C:, D:, E:, itd.) i formatiranja novostvorene jedinice.

5

Kada ste završili sa radom u čarobnjaku, provjerite novostvorenu jedinicu u Windows Disk Managment alatu. Nova jedinica bi se trebala pojaviti na vrhu popisa prisutnih jedinica. Također, imena diskova bi trebala biti označena ljubičastom bojom (Disk 1 i Disk 3 u našem primjeru).

clip_image010(Credit: Screenshot by Ed Rhee)

To je to. Preporučamo da redovito radite „backup“ (sigurnosnu kopiju) novostvorene uparene jedinice, jer ako se jedan od uparenih diskova pokvari, cijela jedinica će biti uništena.

Preveo: Kowalski

(Ako imate slike za korak po korak, zahvalni smo ako ih pošaljete na akakoblog@gmail.com . Hvala)